MEGBÜNTETTÉK VETTELT!



Sebastian Vettelt három rajthelyes büntetéssel sújtotta az FIA!

Sebastian a holnapi Osztrák Nagydíjat a hatodik rajtkockából kezdi meg!

Bűnösnek találta Sebastian Vettelt az FIA versenybírósága Carlos Sainz Q2-es feltartása ügyében! A német ellen azért indult vizsgálat az ausztriai időmérő után, mert gyorskörének befejezése után úgy haladt lassan a versenyíven, hogy nem volt tekintettel gyorskörre készülő ellenfele érkezésére. A ferraris az egyes kanyarban a bukótérbe kényszerítette a Renault-t.



A bíróság hivatalos indoklása:

„Az 5-ös rajtszámú autó (Vettel) befejezte a gyorskörét, és levezető körön volt, ezért utazó sebességgel haladt az első kanyar felé a versenyíven. A versenyző elismerte, hogy megelőzte az 55-ös rajtszámú autót (Sainz) a 7-es és a 8-as kanyar között, de azt gondolta, hogy utána ki fog állni a boxban. Ennek ellenére az 55-ös autó egy gyorskörre készült, és gyorsan közelített az 5-ösre a célegyenesben, az 1-es kanyar felé.”

„Bizonyítékként az 55-ös autó versenyzője azt állította, úgy érezte, hogy az 5-ös autó vezetője teljességgel nem volt tudatában a szándékának. Ezt az 5-ös autó vezetője is elismerte, aki azt mondta, nem látta az 55-ös autót a visszapillantójában, és a csapata sem informálta őt a közeledéséről a rádión keresztül. Utóbbit a csapat képviselője is megerősítette.”

„A bíróság úgy véli, hogy dacára a rádiós figyelmeztetés hiányának, az 5-ös autó vezetőjének a visszapillantó által biztosított rossz láthatóság tudatában nem szabadott volna lassítania a versenyíven egy levezető körön. 2016-tól visszanézve az összes vélt feltartási esetet, a 3 rajthelyes büntetés összhangban van a múltbeli hasonló incidenseknél kiszabottal.”

A közleményben az FIA szokás szerint felhívta a figyelmet, hogy az érintetteknek jogukban áll fellebbezni az ítélet ellen.

Top 7:

1. Valtteri Bottas
2. Lewis Hamilton
3. Kimi Raikkonen
4. Max Verstappen
5. Romain Grosjean
6. Sebastian Vettel
7. Daniel Ricciardo