Ez a feltámadás most kevés volt Vettelnek


Sebastian Vettel sajnálja, hogy túlerőltette az utolsó próbálkozását, ám a gyenge péntekjük ismeretében így is elégedett a Ferrari által elért előrelépéssel.

„Tegnap lassan kezdtünk. Nehezen kaptuk el a ritmust, de a hosszú etapjaink már jobbak voltak. Az autónkon nem változtattunk túl sokat, de bizonyos módosítások egyértelműen segítettek” – értékelt a négyszeres világbajnok.





Elárulta, a gyárból is komoly támogatást kaptak. „Igyekeztek mindent tökéletesíteni az időmérőre. A beállítás terén a szimulátorunkra hagyatkoztunk, ahol Antonio Giovinazzi dolgozott tegnap, Danyiil Kvjat pedig itt segített nekünk. Nekik is jár a köszönet! Nem tudom, hogy a péntekek miért gyengébbek ennyivel a szombatjainknál, de jobb, hogy így van.”

A Q3 elején még úgy tűnt, ha Hamilton legyőzésére nem is, az első rajtsorra talán lehet esélye Vettelnek. Az utolsó körébe viszont belehibázott: a hatos kanyar kigyorsításánál túlcsúszott a pálya külső szélét jelző kerékvetőn, és ezzel sok lendületet veszített. „Az első próbálkozásom után láttam, hogy talán ott lehetünk, tudtam, hogy egy egészen elképesztő körrel esetleg lehet esélyem. De nem jött össze” – indokolta hibáját. „Mindent megpróbáltam beleadni az utolsó körömön, de kicsit túl keményen nyomtam. Itt-ott túlzásba viszed, elfogy a gumid, az autód csúszni kezd, és már nem vagy az íven. Ezzel inkább veszítesz időt, mintsem nyersz. Nehéz megtalálni a megfelelő egyensúlyt.”


A bajnokságot egyetlen ponttal vezető Vettel nincs könnyű helyzetben, hiszen a várakozás szerint előzni nehéz lesz vasárnap, a Mercedes pedig kiemelkedően jó ezen a hétvégén. Ettől függetlenül nem adta még fel. „Egész jó volt a hosszú etapunk. A versenyt más gumitaktikával fogjuk kezdeni, szóval az első kerékcserénél kiderül, hogy állunk a többiekhez képest” – utalt arra, hogy a Q2-t ők az ultralágyon teljesítették, így ezen a típuson rajtolnak, miközben a Mercedesek és a Red Bullok a szuperlágyon.


„A rajtra fogunk összpontosítani, és majd kiderül, hogy milyen a valós versenytempónk. Szerintem jónak kell lennünk. Ezeken a gumikon Barcelonában  a Mercedes nagyon erős volt, nem tudtuk tartani velük a lépést, de itt remélhetőleg más lesz a helyzet” – bizakodott. Ami a módosított gumikat illeti, nem tart a spanyolországi baki megismétlődésétől. „Nem, mert bár a gumik hasonlóak, ez itt Franciaország, nem Spanyolország, és a barcelonai versenyünkből tanultunk is. Az aszfalt itt más, a hőmérséklet is más. És az időjárás még mindig kérdőjeles.”