ÚJ elem jelent meg a kormányon

Egy új elem jelent meg Sebastian Vettel kormányán, ami Kimi Raikkönennél nem tűnt fel - egyelőre csak találgatni lehet, hogy mire jó, de az biztosnak tűnik, hogy menet közben állíthat vele valamit.

Nemrég egy rejtélyes új elem tűnt fel Sebastian Vettel kormányán, egy kisebb pedál a sebességváltó fül felett - a dolog érdekessége nem is ez, hanem hogy ez a pedál csak Vettel kormányán található meg, Kimi Raikkönenén nem. A Ferrari igyekezett titokban tartani az elem jelentőségét, de az utóbbi időben már erősen megy a találgatás azzal kapcsolatban, hogy mi célt szolgálhat.

A maranellóiak nem igazán kommentálták a dolgot, de azt tagadták, hogy a motorbeállításokat lehetne vele módosítani annak érdekében, hogy gázelvétel esetén is érkezzen kipufogógáz a kipufogóból - mint ismert, ez jelentős szerepet játszik az autó működésében és nem csak a Ferrari, de a többi csapat is igyekszik ezt felhasználni. Az FIA viszont egyértelmű szabályokkal tartja ezt kordában és azt is világossá tette, hogy szigorúan fogja büntetni a trükközést, így erre nagy pénzt azért nem érdemes feltenni.

A pedál elhelyezkedése viszont arra utal, hogy a kanyar közben érdemes használni, mert a kormányon van és olyan helyen, ahol a pilóta azonnal hozzá tud férni, gyakorlatilag csak a sebességváltó fölé kell mozdítania az ujját. Ráadásul még egy fontos dolog kiderült vele kapcsolatban: szenzorral rendelkezik, tehát nem egy egyszerű ki-be kapcsoláshoz kell, hanem valamit állítani, igazítani lehet vele.

Craig Scarborough, a Motorsport technikai szakértője szerint Vettel ezzel menet közben variálhatja akár a hibrid erőforrásból érkező energiát, akár a hajtáslánc működését, akár mást - pontos válaszokat viszont egyelőre nem kapunk, mert a Ferrari és Vettel nem mondja el...