Mostantól a glóriára is szerelhetnek visszapillantót

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) engedélyt adott a Forma–1-es csapatoknak arra, hogy az autók visszapillantó tükreit ezentúl a glórián helyezzék el, amennyiben azon megfelelnek a jelenleg érvényben lévő előírásoknak.

Az utóbbi időben egyre több szó esett a visszapillantókról, a versenyzők ugyanis felhívták a figyelmet arra, hogy a hátsó szárnyakra vonatkozó előírások miatt 2017 óta még kevesebbet látnak abból, ami mögöttük zajlik, miközben megfigyelhettük, hogy a csapatok úgy tervezik az elemet, hogy azzal is aerodinamikai előnyhöz jussanak. A legszembetűnőbb jelenleg a Ferrari megoldása.

Bízva abban, hogy ezzel talán további előnyre tehetnek szert, néhány csapat már azt is felvetette, a tükröket a folytatásban a glórián is el lehetne helyezni. Az FIA együléses bizottságát vezető Nikolas Tombazis most jelezte, a szövetség nem látja akadályát ennek a lépésnek.

A csapatoknak azonban továbbra is meg kell felelniük a tükrökre vonatkozó szigorú előírásoknak. Méretük például ezentúl sem lehet nagyobb 150mm x 50mmnél, felhelyezésüket követően pedig át kell menniük az FIA tesztjén (vagyis a versenyzőknek le kell tudniuk olvasni az autók mögött elhelyezett táblákon látható számokat és betűket).

Az FIA a csapatoknak kiküldött technikai direktívában kiemelte, az ő felelősségük az, hogy biztosítsák a tükör megfelelő rögzítettségét, amennyiben azt a glórián helyezik el. „Arra számítunk, hogy a visszapillantók elhelyezésekor a csapatok biztosítani tudják majd az elemek kellő merevségét annak érdekében, hogy a tükrök ne vibráljanak túlzottan, ez ugyanis befolyásolná a versenyzők kilátását” – figyelmeztették az új utat választani kívánó istállókat.

A szövetség arra is felhívta a csapatok figyelmét, hogy a tükröket nem lehet egyszerre a karosszériához és a glóriához is rögzíteni, ebben az esetben ugyanis nehezebbé válik a fejvédő eszköz eltávolítása. „Nem engedélyezzük a kettős rögzítést, ez ugyanis késleltetheti a mentőcsapatok munkáját abban az esetben, ha egy incidens után el kell távolítani a glóriát” – írták.

Végül azt is közölték a csapatokkal, hogy a glórián elhelyezett tükrökbe nem építhetnek aktív kamerákat, ez pedig problémát jelenthet abban az esetben, ha a FOM külön kéri egy ilyen kamera elhelyezését valamelyik autón. „Nem engedélyezzük, hogy a csapatok kapcsolókat vagy kábeleket rögzítsenek a glórián, ezért akkor, amikor egy csapatot arra kérnek, hogy építsen kamerát a tükörbe, azokat ismételten a karosszériára vagy az oldaldobozra kell szerelni” – szólt az intelem.