Vettel választása: Räikkönen vagy Leclerc?


Lewis Hamilton szerződéshosszabbítása nem érte meglepetésként Sebastian Vettelt. De kit választana ő, ha rajta múlna, kivel írjon alá 2019-re a Ferrari?

A Német Nagydíj „nulladik” napján jelentette be a Mercedes, hogy két évvel meghosszabbította Lewis Hamilton szerződését. Ezzel biztossá vált, hogy a három élcsapat egy jelenlegi versenyzőjét mindenképpen megtartja 2020-ig, hiszen Max Verstappen a Red Bull-lal, Sebastian Vettel pedig a Ferrarival kötött addig szóló megállapodást korábban.


Miközben a Mercedes és a Red Bull várhatóan a másik autójában sem változtat, az élen a legnagyobb kérdés az, ki lesz Vettel csapattársa a folytatásban. Két jelölt van: a jelenleg is a vörösökkel versenyző Kimi Räikkönen, valamint a Ferrari által pártfogolt tehetség, Charles Lerclerc.





A hockenheimi csütörtöki sajtótájékoztatón Vettelt a finn Turun Sanomat munkatársa megkérdezte arról, szerinte mi lenne a különbség, ha 2007 bajnoka helyére Leclerc érkezne. „Charles-t nem ismerem annyira, csak kicsit a Ferrari programja révén. Kimi finn, Charles francia, szóval eléggé különböznek…”  – felelte, majd amikor Brendon Hartley figyelmeztette, hogy Leclerc nem francia, mosolyogva kért sűrű elnézést: „Vagyis monacói, sajnálom! Sajnálom!”

Vettel ezzel vicces módon máris igazolta: valóban nem ismeri elég jól Leclerc-t... Räikkönent viszont annál inkább, és szavaiból kiderült, ő nem is bánná, ha a finnel folytathatná. „Kedvelem Kimit, jól kijövünk. Sosem volt egymással problémánk. Volt már, hogy párszor összeütköztünk a pályán, de nagyon egyszerűen és nyíltan kezeltük a helyzetet. Jó vele dolgozni, és szerintem a csapat szempontjából is jó. De nem én döntök, meglátjuk, mi történik.”


A kérdésre, hajlik-e valamelyikük felé, hozzátette: „Kedvelem Kimit, és örömmel folytatnám vele. De nem rajtam múlik, nem nekem kell dönteni. Charles előtt – bármi is lesz – szép karrier áll, nagyon gyors, remek fickó, mindene adott. Neki semmiképpen sem sietős, mert még fiatal. Persze a fiataloknak mindig minden sietős, legyen szó bármiről… Nem tudom, hogy mikor, mit és ki lesz az, de nem is számít igazán a szempontomból, mert az én jövőm tisztázott a következő két évre. Szerintem mindketten illenének a csapatba.”


A négyszeres bajnokot arról is kérdezték, mit szól legfőbb riválisa, Hamilton szerződéshosszabbításához. „Gratulálok neki! Azt nem tudom, hogy miért tartott ilyen sokáig, de mindig is nyilvánvaló volt, hogy sor kerül rá. Nem igazán reagálok rá semmit. Engem csak az érdekel, ami velem van, hogy mi lesz másokkal, nem igazán számít. Nekem van helyem, van egy célom, amit szeretnék elérni, és csak ez számít” – felelte.

A 2020-as hosszabbítással az mindenesetre már eldőlt, hogy a következő évben a mostanihoz és az előzőhöz hasonló felállás szerint alakulhat a küzdelem: a ferraris Vettel a mercedeses Hamiltonnal vívhat a győzelmekért. „Igen, várom ezt, de fordított sorrendben” – felelte nevetve a vonatkozó kérdésre. „Minden csata jó. Idén nagyszerű, hogy szoros a küzdelem az élen, hogy több autó harcol a győzelmekért és a dobogókért. Most hat autónk van, és remek érzés, hogy ennek mi is a részesei vagyunk. És korábban voltak évek, amikor még több csapat volt esélyes. Jó lenne látni, hogy most is csökkennek a különbségek. Ez viszont csak akkor történik meg, ha hagyják, hogy a dolgok természetes módon végbemenjenek.”


„Idén volt egy kicsi változás, de a következő két évben elég stabilak maradnak a szabályok. Aztán kiderül, mi lesz 2021-ben. Elég messze van még, de versenyzőként mindig jó érzés a pontokért, a dobogókért és győzelmekért küzdeni, és mindig a legjobbak ellen akarsz vívni. Lewis egyike a legjobbaknak, amióta az F1-ben van, és jó, hogy itt van” – tekintett kicsit a jövőbe a bajnoki éllovas.