Vettel meg akarja törni a Mercedes silverstone-i varázslatát!


Még nem zárt ilyen előkelő helyen pénteket Sebastian Vettel 2018-ban – tette mindezt a Ferrarinak papíron nem annyira kedvező pályán. A német vérszemet kapott, és megtörné a Mercedes 5 éve tartó silvrerstone-i uralmát!

2013 óta sem időmérő edzésen, sem versenyen nem tudták legyőzni a Mercedest Silverstone-ban. A gyors kanyarjai és sok padlógázas szakasza miatt a pályát mintha az Ezüstnyílra öntötték volna, előzetesen minden amellett is szólt, hogy Lewis Hamiltonék az első számú esélyesek ezen a hétvégén.



Csakhogy a péntek szokatlan eredményt hozott: Sebastian Vettel a délelőtti 3. helye után, amit még fél másodperces hátránnyal biztosított be, délutánra megelőzte Lewis Hamiltont és Valtteri Bottast, s ezzel 2018-ban először az élen zárt egy szabadedzést egy nagydíjhétvége első napján.


„Jól alakult a mai nap, nem voltak problémák, és a beállítások terén is előreléptünk. Voltak már nehéz péntekjeink, de ez most úgy fest, egy jó péntek volt” – értékelt a bajnoki éllovas, aki 0,187 másodperccel volt jobb Hamiltonnál. „Jól kezdtünk, és remélem, hogy a lendületünk a hétvége hátralévő részére is kitart. Silverstone egy olyan pálya, amelyet mindenki szeret, amikor jó rajta az autója. Nekünk most jó volt, és nagyon élveztem.”

Tekintve, hogy idén Vettel sokszor lassan lendül formába, és a Ferrari sem mindig találja el elsőre a beállításokat, ez mindenképpen pozitív kezdés. Úgy meg pláne, hogy a csapat most vitte először pályára az újításait, melyekkel kimondottan a gyors kanyaros teljesítményükön próbálnak javítani. Erre a hétvégére változtattak a padlólemezükön, melynek széleit hosszú csíkokban vágták be, emellett igazítottak a diffúzoron és a motorborításuk formáján is, hogy hatékonyabbá tegyék az aerodinamikát. „Minden újításunk hozta, amit vártunk, és ma végig rendben volt az egyensúly is, ami most a különbséget jelentette – ennek köszönhetjük a legjobb időt” – jelentette ki Vettel.

A nap folyamán érdekes volt látni, ki meri és tudja megcsinálni az első kanyarokat nyitott DRS-sel, amire az új zóna lehetőséget biztosít. Délelőtt a Ferrarik a Mercedesszel és a Red Bull-lal ellentétben még gyakran zárogatták a szárnyukat, ám délután Vettel is képes volt nyitott légterelővel átszáguldani a kanyaron. „Nekünk könnyebb megcsinálni, mint a kisebb csapatoknak. De az továbbra is kérdéses, hogy a versenyen jelent-e bármennyit is” – mondta erről. Hozzátette, az autók sokat gyorsultak tavaly óta, ám ez szerinte elsősorban nem a több DRS-ezésnek, sokkal inkább az újraaszfaltozásnak köszönhető.

Ami a Ferrari esélyeit illeti, nincsenek illúziói, számít arra, hogy a Mercedesben maradt még tartalék szombatra. Ettől függetlenül szeretné végre megtörni a silverstone-i uralmukat, és célba akarja venni a pole pozíciót. „Azt várom, hogy a Mercedes nagyon erős lesz szombaton. De remélem, hogy leszünk annyira jók, hogy megtörjük az itteni varázslatukat. Ez elmúlt években már próbálkoztunk ezzel, és szerintem itt-ott egész jól sikerült már. Igaz, hogy nagyon jók ezen a pályán, és azok lesznek holnap is, de bízom benne, hogy közel leszünk hozzájuk. Ha így lenne, az jó hír lenne. Korábban ez nem volt a legerősebb pályánk, de ma jól kezdtünk, és holnap tényleg szeretnénk megtörni a varázslatukat” – üzent hadat a legfőbb riválisnak.