Vettel: Ha ő nem érdemel felhajtást, akkor senki!


Valamit jól csinálhatsz, ha az F1 nagy bajnokai elkezdenek körüludvarolni. Charles Leclerc-nek hazai nagydíja előtt márpedig kijutott a bókokból – Sebastian Vettel és Lewis Hamilton még tanácsokkal is ellátta őt.

„Nagyon sokra tartom Charles Leclerc-t. A jövő bajnokát látom benne. A tehetség jele, amikor valaki korlátozott technikával is kiemelkedő teljesítményt tud nyújtani. És Leclerc képes erre.” E szavak Nico Rosberg szájából hangzottak el Monacóban, az F1-es mezőny egyetlen – tősgyökeres – monacói tagjáról. És nem ő volt az egyetlen világbajnok, akinek figyelmét magára irányította a Sauberrel az utóbbi két versenyen pontszerző, az F1-be a GP3, majd a Forma–2 azonnali megnyerése után megérkező újonc.





„Engem sosem övezett akkora felhajtás, mint őt, mert én nem is nyertem a GP2-ben. De ez a felhajtás teljesen jogos. Ha körülötte nincs felhajtás, akkor senki körül se kéne lennie, mert azzal, hogy így menetelj végig minden kategórián, ezt meg is érdemled” – dicsérte Sebastian Vettel is Leclerc-t, aki nem mellesleg a Ferrari Akadémia tagja, így az egyik nagy esélyese lehet Kimi Räikkönen jelenlegi ülésére – bármikor is üresedjen az meg.

Vettelt arról is kérdezték, számít-e arra, hogy előbb-utóbb csapattársak lesznek az ifjú tehetséggel. „Nos, nem tudom, nem én írom alá a szerződéseket arról, ki legyen a csapattársam. Erről Mauriziót (Arrivabene, a Ferrari csapatfőnöke – a szerk.) kéne megkérdezni. De nem látom akadályát. Jóval több év áll még előtte, mint előttünk, elég csak belenézni az útlevelébe. Az eddigi versenyein kihasználta a lehetőségeit, és olyan autóval szerzett pontokat, amely nem feltétlenül tartozik a pontszerzők közé. Eddig mindent kihozott a lehetőségből.”

A négyszeres bajnok emellett azt is elmondta, mit tanácsolna ifjú kollégájának. „A tanácsom az, hogy ne hallgasson senkire, csak menjen és élvezze, amit csinál. Ezek a leggyorsabb autók a világon, többre nem vágyhatsz, a kívülről érkező zajokkal nem kell foglalkozni. A Legfontosabb, hogy tudd, te miért akarsz itt lenni. Erre kell legjobban figyelni, a többi miatt pedig nem szabad aggódni.”

Tanácsot és elismerést viszont egy másik négyszeres világbajnoktól is kapott Leclerc. „Figyeltem őt az alsóbb kategóriákban az utóbbi években, és nagyszerű volt nézni őt” – nyilatkozta Lewis Hamilton. „A csapatfőnökökkel és mérnökökkel ültem, akikkel mindig figyeljük, milyen tehetségek vannak a kisebb sorozatokban, és ő máris itt van az F1-ben, a motorsport csúcsán, amiről azt feltételezzük, hogy a világ legjobbjai szerepelnek benne. Ezt viszont nem tudnánk teljes bizonyossággal megmondani, ezért jó látni, hogy egy valóban tehetséges srác is eljut idáig, aki teljesen megérdemelte ezt, és aki valóban nagy dolgokra hivatott. Ez egy drága sportág, nem könnyű bejutni, és nem is mindig a legtehetségesebbek jutnak be, hanem azok, akiknek pénzük van. Ő viszont valódi tehetség, és a legjobbakat kívánom neki!”

A mercedeses címvédő tanácsa sem maradt el. „A legfontosabb, hogy próbáljon két lábbal a földön maradni, közel maradni a családjához, és élvezni a versenyzést. Nem szabad túl komolyan venni. Sok tapasztalatot fog szerezni, ami mind a tanulási folyamatának része. Lesznek jó és rossz tapasztalatok, de ezek fogják meghatározni, ki is vagy.”

Az már csak hab a tortán, hogy barcelonai versenye után Leclerc az F1 harmadik négyszeres világbajnokától, Alain Prosttól is hasonlóan elismerő minősítést kapott. Ez utóbbi nemcsak azért esett jól neki, mert hazájuk legsikeresebb versenyzőjéről van szó, hanem azért is, mert jól ismerik egymást Prosttal.

Semmi kétség, aki már 20 esztendősen ilyen benyomást tesz az F1 legsikeresebbjei közé tartozó bajnokokra, arra nagyon is érdemes lesz odafigyelni.

Fizioterapeutája, a korábban Ayrton Sennával és Alain Prosttal (meg egy sor nagy F1-es sztárral) együttdolgozó Josef Leberer szerint Leclerc a lehető legjobb kezekben van a Saubernél. „Ígéretes tehetség, de meg kell őt védeni azoktól az emberektől, akik máris a jövő bajnokaként emlegetik őt. A csapatfőnökünk, Fred Vasseur ezen a téren pedig remek munkát végez” – nyilatkozta az osztrák.

Biztató jel, hogy egyelőre úgy fest, a főnöke és a Hamiltonék által javasolt úton jár. „Nagy megtiszteltetés, hogy máris nagy nevekhez hasonlítanak, de én igyekszem tudomást sem venni ezekről, mert még mindig sokat kell tanulnom a Forma–1-ről” – jelentette ki még Monaco előtt szerényen.