Vettel: Csak vádaskodjanak!


Sebastian Vettelt nem érdekli, hogy folyamatosan szabálytalansággal vádolják a Ferrarit, és a három nyeretlen versenye után sem érzi úgy, hogy kötelező lenne nyernie Monacóban.

Sok támadás éri mostanság a Ferrarit az ellenfelek részéről – ez a legjobb bizonyosság arra, hogy ütőképes a csomagjuk. Barcelonában a szárnyas visszapillantójukat tiltatták be az FIA-val, a spanyol hétvége után a Mercedes a vélt turbós olajtrükkjük miatt kérte a szövetséget a szabályok pontosítására, míg annak gyanúja, hogy a megengedettnél nagyobb energiával töltik föl az ERS-üket, továbbra sem ült el.

Sebastian Vettelt azonban hidegen hagyják a többi csapat vádaskodásai. „Pletykák mindig vannak. Én bízom a Ferrariban, abban, hogy mindent helyesen csinálunk. És bízom az FIA-ban is, hogy ha valami neki nem tetszőt látna nálunk, akkor úgyis szólna. Nem foglalkozom a pletykákkal. Négy hete még mással gyanúsítottak minket, és négy hét múlva megint valami mással fognak előállni” – mondta a német az olajégetős ügy kapcsán.





Charlie Whiting e témában a múlt héten válaszolta meg a Mercedes kérdéseit, és tisztázta: az FIA nemcsak a V6-os motort, de a turbófeltöltőt is az erőforrás részének tekinti, így a szabályzat 20-as pontja, mely arról rendelkezik, hogy egy erőforrás 100 kilométerenként maximálisan 0,6 liter olajat használhat el, a turbóhoz használt olajra is értendő. Az ellenfelek azt gyanították, hogy a Ferrari e kerülő úton éget továbbra is olajat, és ez állhat az időmérős ugrásszerű teljesítményjavulása hátterében.

A szövetség mindazonáltal már korábban jelezte, nem talált arra utaló jeleket, hogy a Ferrari plusz olajrendszert használna, Monaco előtt pedig megerősítették, hogy a szabály pontosítása ellenére a négy közül egyik motorgyártónak sem kellett változtatnia semmin.

Az ERS-ügynek viszont még lesz folytatása.

Az ellenfelek azonban nem csak a szabályértelmezés terén szorongatják a Ferrarit, Barcelonában a csapat idei talán leggyengébb versenyformáját mutatta, és miután Kínától és Bakutól is az elérhetőnél gyengébb eredménnyel búcsúzott, már egyik bajnokságban sem állnak az élen.

Vettel ettől függetlenül nem érzi úgy, hogy Monacóban kötelező a győzelem számukra. „Azért jöttünk ide, mert nyerni akarunk, nem azért, mert nyernünk kell. Szerintem ez óriási különbség” – mondta a német szerdán. „Utólag visszatekintve lehet, hogy kötelező győzelem lesz, ha kiderül, hogy volt esélyünk nyerni, de nem sikerült. Nyerni akarunk, de nagyon szoros lesz. a Red Bull is nagyon erős lesz itt, főleg szombaton. De jó érzés úgy nekivágni, hogy tudjuk, lesz esélyünk.”

„A csapaton belül remek a hangulat. Igaz, hogy Barcelona nem sikerült jól, de ez teljesen normális egy szezonban. Nem mindig mehet minden a terv szerint. Ez egy teljesen más pálya, így nem igazán számít, mi volt korábban. De sok mindenen dolgozunk, próbáljuk megtalálni a múltkori gondok okát, hogy a jövőben ne ismétlődjenek meg.”