Vettel belátta: Igaza volt a Pirellinek a gumiváltoztatással


Sebastian Vettel felteszi a kezét, és a keddi tesztnap után belátja, a Pirelli tökéletes döntést hozott a gumik barcelonai módosításával. A német szerint a Ferrari csakis magában keresheti a hibát.

„Monaco szempontjából nem sokat hozott a mai teszt, a legfontosabb az volt számunkra, hogy felülvizsgáljuk a hétvégénket, és kielemezzük, mit tudtunk volna jobban csinálni” – nyilatkozta Vettel, hozzátéve, a normál gumikon futott körei meggyőzték arról, hogy a változtatás nélkül a hólyagosodás még nagyobb gond lett volna, ahogyan azt Mario Isola a megfogalmazott vádakra reagálva is ecsetelte. „Normál esetben nincs lehetőség arra, hogy a verseny után összehasonlítást végezz, de ma én ezt megtehettem. Az eredmény: ha vasárnap a versenyt a normál gumikkal teljesítettük volna, még rosszabb lett volna a helyzet.”

Hozzátette, kizárólag a saját problémájuk, hogy vasárnap a Red Bull-lal és a Mercedesszel ellentétben ő nem tudott egy kiállással végigmenni. „Helyes döntés volt változtatni a gumikon. A mi hibánk volt, hogy nem sikerült ugyanolyan mértékben koptatni és elhasználni a gumikat, ahogy a többieknek sikerült.

Ami a tesztnapot illeti, a négyszeres bajnok hangsúlyozta, nem változtattak autójukon a verseny óta. A nap során összesen 136 kört teljesített, 1:17,659-es ideje pedig alig több mint 1 tizeddel maradt el az első Max Verstappenétől. Elmondása szerint a nap folyamán rövid egymásutánjában volt egy sikánlevágása és egy kavicságyas látogatása is. „De csak fél méterig csúsztam a kavicsba, és amúgy nem volt különösebb problémám a hármas kanyarral” – pontosított.

Vettel elmondta, a Mercedes múlt hétvégi fölénye továbbra sem aggasztja, mert úgy érzi, a Ferrari vissza tud találni a valós formájához. „Megvoltak a problémáink, ez magyarázza a visszaesést. A Mercedesnek ezzel szemben jó hétvégéje volt, problémák nélkül. Most meg kell vizsgálnunk a gondjainkat, hogy utána újra erősebbek lehessünk. Ez a teszt nekünk most a lehető legjobbkor jött, hiszen rossz hétvége van mögöttünk. Innen már csakis rajtunk áll a dolog: már vannak ötleteink, amiket most át kell ültetnünk a gyakorlatba.”

„Mint mondtam, ez egy kicsit gyenge hétvége volt, nem voltunk elég gyorsak, emellett a gumikkal is küszködtünk. Ez a kettő szerintem összefüggött. Ez magyarázza meg, hogy miért nem volt elég jó a teljesítményünk. Kívülről úgy tűnhet, hogy ezek súlyos gondok, de csakis magunkba nézhetünk, dolgoznunk kell az autón, a problémákon, hogy újra versenyképessé váljunk.”

Hogy sikerrel jártak-e, Vettel szerint nem feltétlenül Monacóban fog kiderülni, hiszen az ottani pálya rendkívülinek mondható. „Még a kanadai pálya is eltér a megszokottól, de az biztos, hogy ott már közelebb leszünk a normalitáshoz. Emiatt ez a teszt a legfontosabb az autó viselkedésének ellenőrzéséhez” – jelentette ki.