Igazat adott Vettelnek az FIA


Sebastian Vettel idén több ízben bírálta a virtuális biztonsági autó intézményét – a kezdetben tiltakozó versenyigazgató most az egyik kérdésben igazat adott neki.

„Fogalmam sincs, miről beszélt” – reagált Charlie Whiting Sebastian Vettel barcelonai versenyt követően tett megállapítására, miszerint a versenyzők képesek kijátszani a gyenge virtuális biztonsági autós rendszert, és előnyre tesznek szert alatta. A Ferrari versenyzője állította, a mezőnyben mindenki tisztában van a szisztéma hibáival, melyek eredményeképpen extrém versenyíveket választva az előírt deltaidő betartásával is némi időt nyerhetnek.A versenyigazgató azóta részletesebben is elbeszélgethetett Vettellel, mivel Kanadában elismerte, nem csak egy ok nélküli siránkozásról volt szó, tulajdonképpen a németnek van igaza. „Igen, azóta már megértettem” – látta be Whiting, elárulva, azon kalkulációnak van egy gyenge pontja, amely alapján meghatározzák a minimális köridőt, mely fölött a versenyzőknek legalább egyszer tartózkodniuk kell a pálya minden egyes miniszektorában. „A számításokat a rendszer ötven méterenként végzi el, és ezek a célvonaltól mért távolságon alapulnak. Ha tehát valaki csökkenteni képes ezt a távolságot, minimális időt nyer.”

Számszerűsített is: körönként 0,150 másodpercet lehet faragni a Vettel által „nevetségesnek” titulált ívválasztással. Bár ez három körös VSC-fázis esetén is csak fél másodpercet jelent, tekintve, hogy ennél kisebb különbségek is döntöttek már például egy boxutcai elévágási kísérlet sikerességéről, az FIA nem veszi félvállról a dolgot. „A Forma–1-ben már ennek is van értéke. Korrigálhatjuk a dolgot, és tehetünk a trükközés ellen” – vetítette előre Whiting.